Één dag in de week geen vlees eten. Voor sommige mensen klinkt dat logisch, voor anderen is het een zware opgave. Maar wist je dat het produceren van 1 kilo rundvlees net zoveel energie kost als drie uur lang autorijden terwijl thuis alle lichten branden en het daarnaast te vergelijken is met drie maanden non-stop douchen? Kortom: flexitariër worden en dus minstens 1 dag in de week geen vlees eten is écht de moeite waard. Want als wij allemaal slechts 1 dag in de week geen vlees zouden eten, maken we al een enorm verschil voor mens, dier en milieu. Kijk maar:

Als alle Nederlanders 1 dag in de week geen vlees eten, komt dit op jaarbasis overeen met…

…een besparing van 3.2 megaton CO2-uitstoot, dit is vergelijkbaar met 1 miljoen auto’s van de weg halen of wanneer we alle huizen zouden voorzien van dubbel glas én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen

…een besparing van 70 miljoen m2 oppervlakte regenwoud, dat zijn maar liefst 10.340 voetbalvelden (een voetbalveld heeft een gemiddelde oppervlakte van 6770 m2)

… een besparing van 11.2 miljard liter water, oftewel 13.494 zwembaden van 25 meter (een 25-meter-zwembad heeft een gemiddelde inhoud van 830.000 liter water)

…een besparing van 1.5 miljard dierenlevens

Vlees eten wordt onmogelijk
Los van het feit dat minder vlees eten béter is voor mens, dier en milieu, zal het ook niet lang meer duren totdat zoveel vlees eten simpelweg niet meer mogelijk is. Met de verwachte bevolkingsgroei (9 miljard in 2050) worden alle vleessoorten een luxe, voorspelt onderzoeker Henning Steinfeld. Het wordt “de kaviaar van de toekomst,” zo stelt Steinfeld op Scientias.nl. Nu reeds eten wij westerlingen gemiddeld 120 kilo vlees per persoon. Als vijf miljard mensen 100 kilo vlees eten dan moeten de koeien jaarlijks 6,5 triljoen kilo voer hebben. Laat staan wat er moet gebeuren als er straks negen miljard mensen zijn. “Er is gewoonweg niet genoeg ruimte en voedsel om dat mogelijk te maken.

Inspiratie voor een dagje minder
Voor mensen die gewend zijn aan een dagelijkse portie vlees kan een dag geen vlees eten in de week als een moeilijke opgave klinken. Gelukkig is flexitariër worden tegenwoordig helemaal niet meer zo lastig! De supermarkten liggen vol met goede vleesvervangers (echt waar, geef ze eens een kans!) en er zijn mega veel sites en kookboeken met lekkere vegetarische gerechten. Smaak zal niet ontbreken en het kost weinig moeite – geloof ons! Op De Hippe Flexitariër is veel inspiratie te vinden om jou te helpen af en toe een stukje vlees te laten staan. Flexitariër ben je al bij 1 dag in de week geen vlees, wedden dat het meevalt?

Bronvermelding

  1. http://www.ikkominactie.nl/organisaties/eat-green
  2. http://www.meatthetruth.com/download/besparingstabel.pdf
  3. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/16/water-besparen-korter-douchen-helpt-niet-5317549-a1532071
  4. https://www.wakkerdier.nl/persberichten/een-dagje-zonder-vlees-is-goed-voor-klimaat
Summary
De impact van 1 dag in de week geen vlees
Article Name
De impact van 1 dag in de week geen vlees
Description
Flexitariër worden en dus minstens 1 dag in de week geen vlees eten is écht de moeite waard voor mens, dier en milieu. De impact is enorm! Lees maar...
Author
Publisher Name
De Hippe Flexitariër

NIEUWSBRIEF

Schrijf je nu in en ontvang GRATIS 20 pagina’s uit ons boek De Hippe Vegetariër!